Hasznos

Vihar, jégeső, felhőszakadás

A szélsőséges időjárási események leginkább az épületekben, a gépjárművekben és a növényi kultúrákban okoznak kárt. 

Logikus, hogy ilyen károk esetén a biztosító fizethet nekünk kártérítést ? persze ha volt érvényes biztosításunk, ami vonatkozott is arra, ami éppen történt. Az épületkárokra elsősorban a lakásbiztosítások vonatkozhatnak, gépjárműkárok esetében a Cascora számíthatunk. A növénykárokra pedig a mezőgazdasági biztosítások vonatkozhatnak, de ez annyira speciális szakterület, hogy ezzel most részletesen nem foglalkozunk.

Adott tehát a helyzet: a vihar vagy a jégverés megrongálja az épület tetőzetét, a mélyebben fekvő helységeket akár méteres magasságban is elöntheti a felhőszakadásból származó nagymennyiségű víz, a gépjárműveket pedig a vihar által lesodort, leszakított épületrészek, vagy letört ágak, kidőlt fák károsítják.

A lakásbiztosítások és a casco biztosítások többsége fedezetet nyújt ezekre a károkra is, tehát a legjobb, ha rendelkezünk ilyen szerződéssel. Fontos azonban tudni, hogy semmi sem olyan egyértelmű, mint amilyennek elsőre látszik? Csökkentheti a kifizetett kártérítés mértékét, ha utólag az állapítható meg, hogy a kár nem csak a vihar miatt keletkezett, hanem közrehatott a tetőfedés rossz kivitelezése vagy elhanyagolt állapota is. A biztosítási szabályzatok a vihart 54 km/h feletti sebességű szélnek definiálják, az építésügyi szabványok viszont 120 km/h szélsebességre való méretezést és kivitelezést írnak elő. A két érték közötti szélsebességnél tehát felmerülhet a kármegosztás lehetősége.

Felhőszakadás esetén a biztosítók megtérítik a talajszinten áramló nagymennyiségű víz által okozott károkat, amennyiben a víz bejut az épületbe. Jellemző kizárás azonban, hogy a talajszint alatti padozatú, nem lakás céljára szolgáló helyiségekben (tehát magyarul pincében, garázsban) tartott ingóságok káraira a biztosítási szerződések nem vonatkoznak! Kérhetjük azonban a víz kiszivattyúzásának költségeit a biztosítótól.

Nehéz a helyzetünk akkor, hogy a gépjárművünkben tetőről lehulló cserép, vagy kidőlt fa okoz kárt, és nem rendelkeztünk Casco-val. Ilyen esetekben alapvetően felmerülhet az épület tulajdonosának, illetve a közterületen álló fa gondozójának felelőssége ? a Ptk. szerint kivéve akkor, ha bizonyítja, hogy minden tőle elvárhatót megtett a károk megelőzése érdekében. Ilyen esetekben már az is komoly nehézséget okozhat, hogy az esetleges felelős személyét megállapítsuk (ki tudja például egyértelműen bizonyítani, hogy az a cserép pont arról a házról hullt le? vagy ki tudja gyorsan beszerezni azt az információt, hogy az út szélén álló fa kinek a gondozásába, kezelésébe tartozik?), a felelősség kérdésének egyértelmű tisztázása pedig még nehezebb. Az ilyen esetek gyakori lezárása az, hogy sajnos vis maior történt, pénz az ablakban? Persze egy jó biztosítással ez esetben is sokkal egyszerűbb minden.

Forrás: www.biztositas.hu

 

 
 

Népszerűségét és technológiai fejlődését illetően eddig nagy magasságokat ért el. A videojátékok története olyan érdekes, mint egy tündérmese. A mai videojáték minősége egyáltalán nem volt ott, amikor a videojátékot először megfogalmazták és játszották.

Ha üres kazettákat nézeget az interneten, nagyon megzavarhatja az árkülönbség. Előfordulhat, hogy egyenként 0,17 USD-ért láthat néhányat. Lehet, hogy azt mondod magadban: „Hú, micsoda üzlet!”. De legyen óvatos, ellenőrizze a minőséget, mielőtt vásárol. Győződjön meg arról, hogy a szalag megfelel az Ön igényeinek. Ha a kazettás kazettákkal gyorsan rögzít valamit, és a kazetta élettartama rövid lesz, akkor lehet, hogy az olcsók neked valók. Ha azonban minőségi felvételre van szüksége, vagy egy ideig szeretné megőrizni a kazettát, akkor fel kell készülnie egy kicsit többet fizetnie. A kapott minőség megéri a hozzáadott költséget. A szóbeli alkalmazások olyan felhasználási területek, amelyek jobb minőségű kazettát igényelnek. Az olcsó üres kazetták használata minden bizonnyal rossz minőségű eredetiket és másolatokat eredményez. Ha részt vesz beszédek, prédikációk, előadások, hangoskönyvek vagy oktatószalagok rögzítésében, akkor az alábbi pontok nagyon érdekesek lesznek. Tehát mik a különbségek, és mire kell figyelnie? Az alábbiakban felsoroljuk a használható szalagok típusára vonatkozó javaslatokat:

1. A kazettaházat ötcsavaros kivitelben kell összefogni. Ez a fajta kialakítás segít megóvni a héjat a vetemedéstől. Ha a héj meghajlik, a szalag nem tud simán mozogni a jó felvétel vagy lejátszás érdekében. Lehet, hogy egyáltalán nem tud mozogni. Az ötcsavaros kialakítás lehetővé teszi a kazetta szükség esetén szétszedését is. Tehát, ha a héj megsérül, a szalag áthelyezhető egy másik héjra a további használathoz. 2. Az I. típusú szalag használata elegendő a szóbeli alkalmazásokhoz. Még mindig meg kell győződnie arról, hogy a szalag jó minőségű. A rossz minőségű szalag rossz minőségű felvételt eredményez. Ez akár a fénymásolók indokolatlan kopását és a másolófejek gyakoribb tisztítását is okozhatja.

3. Győződjön meg arról, hogy a szalagot a fejhez nyomó filcpárna elegendő-e. Minél nagyobb a pad, annál jobb a szalag és a fej érintkezése, ami jobb minőségű felvételt tesz lehetővé. Még a szalag és a fej közötti enyhe távolság is rossz felvételt eredményez.

4. A csapok és görgők is fontosak. A görgők vezetik a szalagot a kazetta sarkain. A csapok a helyükön tartják a görgőket. Egyes gyártók műanyag csapokat használnak. Ez azzal a lehetőséggel jár, hogy a henger és a csap összehegeszthető meleg körülmények között. Továbbá, ha a görgők olcsó minőségűek, előfordulhat, hogy a szalag nem mozdul simán felvétel vagy másolás közben. A szalag akár meg is sérülhet a súrlódás miatt.

5. A csúszólapok a szalag és a tok közötti hüvelyek. Ezek azért is fontosak, mert elősegítik, hogy a szalag simábban haladjon. A szalag egyenletes mozgása kritikus a jó felvételhez.

 

Related Articles

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image