Hasznos

A Faipari munka a legveszélyesebb a világon

Ez a 10 munkakör a legveszélyesebb a világon

Munkánk életünk egyik legfontosabb része. Napunk jelentős részét, az ébren töltött idő mintegy felét a munkahelyünkön töltjük, munkánk formálja identitásunkat, jó esetben biztosítja a megélhetésünket, és egészen ideális esetben még örömet is tud adni. Vannak viszont olyanok is, akik nap mint nap veszélyben vannak munka közben. 

Most, elsősorban nem a világ, a miénknél jóval kevésbé szerencsés részein élő milliókra gondolunk, akik, dolgozzanak bármilyen területen, kevés pénzért, nem létező munkavédelem mellett, és embertelen körülmények között teszik a dolgukat. Nálunk, és a legfejlettebb nyugati országokban is van néhány olyan munkakör, amiben a dolgozók rendszeresen, a többieknél nagyobb veszélynek teszik ki magukat.

Egy amerikai tanulmányban az Amerikai Statisztikai Hivatal adataiból, és foglalkoztatási statisztikák számaiból kiindulva határozták meg a legveszélyesebb munkaköröket, azaz azokat, ahol az abban dolgozók számára vetítve a legtöbb az évente bekövetkező halálesetek száma. Az egyébként 25 elemes listából válogatva mi átugrottuk azokat a munkaköröket, amelyeknek itthon kisebb a relevanciája (azért jó tudni, hogy például az olajfúró tornyokon dolgozók is előkelő helyen végeztek), és 10, itthon is ismert szakmát hoztunk a listáról.

Kíváncsi vagy, hogy a te szakmád a modern világ legveszélyesebb munkahelyei közé tartozik-e?

Faipari dolgozók

Halálos sérülések aránya: 91,7/100 000 munkavállalóra vetítve.

A fakitermeléssel foglalkozó dolgozók erdőkben és más szabadtéri környezetben dolgoznak. Feladatuk, hogy nehézgépek segítségével fákat vágjanak ki, hogy aztán nyersanyagokat, például fűrészárut, papírt és kartont állítsanak elő belőlük. A szakma veszélyességét, többek között a nehézgépek használata és a veszélyes kézi eszközökkel való, rendszeres érintkezés jelenti,

a haláleseteknek leggyakoribb oka ezen a munkaterületen a nehézgépekkel kapcsolatos, súlyos sérülés.

Forrás és bővebben: https://www.noklapja.hu/aktualis/2023/08/01/legveszelyesebb-munkakorok/

 

Related Articles

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image