Hasznos

Komposzt kas ismertetése

Komposzt kas ismertetése

A legjobb környezetvédelmi megoldás: kevesebb hulladék, több környezetkultúra, jó minőségű termőföld és biztonságos, saját élelmiszer!

Naponta hallunk az egyre nagyobb méreteket öltő pazarlásról és környezetpusztításról:

  • 17-szer gyorsabban pusztul a termőtalaj Európában, mint ahogy megújul,
  • az élelmiszerek fele a kukában végzi,
  • egyre kevesebb ember jut biztonságos élelmiszerhez,
  • prioritást élvez a hulladékmegelőzés, a jogszabályok mégsem ezt támogatják…

Ezekre mind tudjuk a megoldást, hiszen ezek paraszti logikával, rendszerszemlélettel könnyen kitapinthatóak… A komposztáló kas is egy ilyen paraszti lelemény, ami egyszerre oldja meg a sok zöld hulladék (zöld javak) problémáját, a biztonságos élelmiszerhez jutás lehetőségét, a természettel meglévő kapcsolatunk elmélyítését. Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, mely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas!

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál!

Természetes alapanyagokból készül (mogyoró, fűz, vagy som), így nem kellenek hozzá mesterséges, nem lebomló anyagok. A szerves anyagoknak köszönhetően az építmény magától lebomlik az évek folyamán, ha nem tartjuk karban. Kis odafigyeléssel és gondozással azonban egy olyan kerti éket hozhatunk létre, ami a permakultúra szabályait is betartja.

Bővebben és forrás: http://okopack.hu/hu/komposzt-kas

Related Articles

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image